UMARIM DAĞ FARE DOĞURMAZ



CHP’nin önceki yönetimi tarafından 25-26 Kasım 2023 tarihinde yapılacağı bildirilen Tüzük Kurultayı yeni yönetim tarafından 4-9 Eylül 2024 tarihleri arasında yapılmak üzere ertelenmişti. Erteleme gerekçesi olarak dört ay sonra yapılacak olan yerel seçimler gösterilmişti. Kimileri bu gerekçeyi haklı bulmuştu, ben ise yerel seçimlerin bir engel teşkil etmeyeceğini, bununla birlikte tüzük kurultayı yapılmasının yeni yönetime duyulan güveni artıracağını savunmuştum. Tüzük Kurultayının ertelenmesi ben dahil bazı üyelerde hayal kırıklığı yaratmıştı.

Ertelenen kurultayın Sivas Kongresi’nin yıldönümü olan 4 Eylül’de başlayıp, CHP’nin kuruluş yıldönümü olan 9 Eylül 2024’te bitecek olduğunun söylenmesi hayal kırıklıklarını yeni bir heyecana dönüştürdü ve kuruluş ilkelerine bağlı kalarak parti içi demokrasiyi en ileri düzeye taşıma beklentisi çok yükseldi. Umarım kurultay bu kez de ertelenmez ya da sadece söz verildiği için birkaç küçük değişiklikle şeklen yapılmaz. Yani umarım dağ fare doğurmaz.

Tüzük Kurultayının CHP’ye yakışır şekilde yapılacağını varsayarak yazımıza devam edelim.

CHP’nin altı okundan/ilkesinden biri olan “Devrimcilik” daima olumlu yönde değişimi simgeler. CHP’nin kendi içinde demokrasiyi en ileri düzeye taşımadan, ülkede demokrasi seviyesini yükseltme iddiası inandırıcı olamaz.

CHP parlamentoda grubu bulunan partiler arasında en ileri demokrasi anlayışına sahip olmasına rağmen, gelişmiş ülkelerde sosyal demokrat ideolojiye sahip diğer partilere göre oldukça geri sayılır. Bu nedenle aşağıda özetle sunduğum önerilerin yeni tüzüğe yansıtılması CHP’yi demokrasi açısından çok daha ileri seviyelere taşıyacaktır. Önerilerimiz daha geniş şekliyle https://search.app/YBthHoXiffDAcWrT8 bağlantı sayfasında sunulmuştur.

  1. Parti üyeleri “üye” ve “aktif üye” olarak tanımlanmalıdır. Parti içi seçimlerde sadece aktif üyeler oy kullanmalıdır. Sadece aktif üyeler yönetim kadrolarına aday olabilmelidir.
  2. İl, ilçe başkanları ve yönetim kurulu üyeleri ile kurultay delegeleri, Parti Meclisi üyeleri ve genel başkan aktif üyelerin katılımıyla ve çarşaf listeyle seçilmelidir
  3. Çarşaf liste ile seçim zorunlu olmalı blok liste uygulaması kaldırılmalıdır.
  4. Başarısızlık ölçütleri belirlendikten sonra başarısız olan parti yöneticileri bir sonraki kongrede aday olamamalıdır.
  5. Gençlik yaş sınırı 35’e çekilerek gençlere %33 kota uygulanmalıdır.
  6. Partimizin Cumhurbaşkanı aday adayları kurultay delege sayısının en az %10’un imzası ile belirlenmeli, partimizin Cumhurbaşkanı adayı, aday adayları arasından tüm aktif üyeler tarafından belirlenir.
  7. Parti Meclisi; her ilden il kongresinde seçilen birer kişiyi içermek kaydıyla 120 kişiden oluşmalıdır.
  8. Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyeleri Parti Meclisi tarafından seçilmeli ve gerektiğinde aynı yöntemle görevden alınabilmelidir.
  9. Parti Meclisi üyeleri yetkilerini hiçbir şekilde MYK veya Genel Başkana devretmemelidir.
  10. Milletvekili adayları “aktif üyelerle” tarafından ön seçim/eğilim yoklaması yöntemiyle belirlenmelidir.
  11. Belediye başkan adayının belirlenmesinde aktif üyelerin katılımıyla ön eleme ve sonrasında kamuoyu araştırması ya da aktif üyelerin katılımıyla iki turlu eğilim yoklaması yöntemlerinden biri uygulanmalıdır.
  12.  Belediye meclisi üyeliği ve il genel meclisi üyeliği adaylarının belirlenmesinde cinsiyet için fermuar sistemi uygulanmalı ve adaylar aktif üyelerin katılımıyla yapılacak ön seçim/eğilim yoklamasıyla belirlenmelidir.
  13.  Üyelerin Temel Siyasi Eğitimini (ÜTSE) başarıyla tamamlamayanlar yeni üye olarak kaydedilmemelidir.
  14.  Partide herhangi bir göreve aday olabilmek için Üyelerin Temel Siyasi Eğitimi (ÜTSE) alması zorunlu olmalıdır.
  15.  “Sokak Örgütlenmesi” çalışma ve örgütlenme sistemine geçilmelidir.
  16. Parti yönetiminde eş başkanlık sistemi hayata geçirilmelidir.
  17. Genel Merkezde her bakanlık ve Cumhurbaşkanlığına bağlı kurumları sürekli denetlemek ve kendi alanlarındaki sorunlara çözüm üretebilmek için daimî masalar kurulmalıdır.
  18.  Yurt dışı örgütlerimizin hem Parti Meclisinde hem de TBMM’de temsil edilmeleri sağlanmalıdır.
  19. Aktif üyelerin katılımıyla yapılacak olan tüm seçimler/eğilim yoklamaları uygun yerlere sandık kurularak veya elektronik ortamda gerçekleştirilebilmelidir.
  20. Genel merkezde ve illerde Etik Kurul kurulmalı ve işletilmelidir.

 

Bu önerilerimizin tabanda tartışılması ve kurultaya kadar olgunlaşması sağlanmalıdır. Siyasi Partiler Kanunu’nda belirtilen şartlar nedeniyle demokrasiden geri adım atılmamalıdır. Kanun değişene kadar şartlar şeklen yerine getirilmek üzere düzenlemeler yapılmalıdır. Tüzükte yapılacak değişikliklerin detaylarına yönetmeliklerde yer verilmelidir.

CHP ülkemizdeki demokrasi anlayışını daha ileri seviyelere taşıyabilmek adına yukarıdaki önerileri ve belki de daha fazlasını Tüzük Kurultayında tartışmalı, önce kendi tüzüğünde gerekli değişimleri yapmalıdır. Daha da ötesi bu CHP için köklerinden gelen bir sorumluluk, hatta görevdir.

İşte ancak o zaman “Değişimin Yüzyılı” ya da “Yüzyılın Değişimi”nden söz edilebilir. Bu değişimlere imza atan yöneticiler ise isimlerini tarihe altın harflerle yazdırmış olurlar.

 



INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN @aytug_atici