SEÇİM GÜVENLİĞİ TEHLİKEDE Mİ? 



SEÇİM GÜVENLİĞİ TEHLİKEDE Mİ? 
Aytuğ Atıcı
20.05.2022

Seçim güvenliği konusu gündemde yer tutmaya başladı. Birçok kişi seçim güvenliğinden endişe ettiğini söylüyor. 
Bence haksız sayılmazlar. 
16 Nisan 2017 tarihinde yapılan anayasa değişikliği referandumunda, geçersiz sayılması gereken mühürsüz oy pusularının, yasalara açıkça aykırı olarak geçerli sayılmasından sonra Yüksek Seçim Kuruluna güven iyice azaldı.
Her siyasi partinin eşit sayıda sandık kurulu başkanı önerme hakları ellerinden alınıp, sadece ilçe seçim kurulları tarafından, kamu görevlileri arasından sandık başkanı belirlenmesi, AKP’ye yakın kişilerin sandık başkanı olarak atanacağı kaygısını iyice artırdı.
İlçe/il seçim kurullarının genellikle AKP lehine karar vermiş olmaları kamu vicdanını derinden yaraladı.
Seçim torbaları henüz yoldayken ve adliyeye teslim edilmemişken, Anadolu Ajansı’nın AKP’yi önde göstererek algı yaratmaya çalışan yayınlar yapmış olması herkesi çileden çıkardı. 
Yani meydan boş bırakılırsa seçim güvenliğinin tehlikeye girebileceğini artık çocuklar bile tahmin ediyor. Hele AKP’nin sürekli oy kaybettiği ve Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin neredeyse imkânsız olduğu bir dönemde seçim güvenliği açısından endişeler zirve yapmış durumda. 
Hiç kimse endişe etmesin, meydanı da sandıkları da asla boş bırakmayacağız. Şimdiden bütün sandıklara asıl ve yedek görevliler atanmış durumda. Parti Okulu olarak sandıklara atanmış olan bütün görevlileri arıyor ve seçim günü ‘Sandık Görevlisi’ olarak görev yapıp yapamayacaklarını soruyoruz. Görev yapamayacak olan kişilerin yerine yenilerinin görevlendirilmesini, boş kalan sandıklar varsa hemen tamamlanmasını sağlıyoruz. Sandık görevlilerinin eğitim çalışmalarına şimdiden başladık. Tüm bu çalışmalarımızın seçmene ve partililerimize güven verdiğini görüyoruz. 
Sizler de sorumluluk hisseden yurttaşlar olarak sandık güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olmak üzere sandıklarda gözlemci (müşahit) olabilirsiniz. Bunun için yaşadığınız ilçede CHP örgütüne uğramanız yeterli.
Ancak seçim güvenliği sadece sandığı beklemekten ibaret değil!
Seçim öncesinde hazırlanan seçmen listeleri çok önemli. Herkes https://secmen.ysk.gov.tr/ adresinden seçmen kaydının olup olmadığını kontrol etmeli. Zira bazı isimler “sehven(!)” silinmiş olabilir! Bu durumda derhal ilçe nüfus müdürlüğüne başvurulmalıdır.
Ayrıca herkes yaşadığı hanede tanımadığı seçmen olup olmadığına yine https://secmen.ysk.gov.tr/ adresinden bakmalıdır. Evinize hiç tanımadığınız kişiler seçmen olarak “sehven(!)” kaydedilmiş olabilir. Bu durumda da hemen ilçe nüfus müdürlüğüne başvurulmalıdır. Ayrıca gerektiğinde Cumhuriyet savcılıklarına da başvurulabilir. Bu konuda biz, CHP Parti Okulu olarak yardıma hazırız. Sadece yaşadığınız ilçede CHP ilçe başkanlığına uğramanız yeterli.
Oy sayım işlemi bitip, ıslak imzalı tutanaklar alındıktan sonra bile seçim güvenliğinin tehlikeye girmesi mümkün. Oy çuvallarının adliyeye “kirletilmeden” teslim edilmesi gerekiyor. Geçen seçimlerde çöplükte bulunan ve yakılmış oy pusulaları haberleri hala hafızalarımızda. Bu nedenle oy çuvallarını adliyeye götüren resmi araçlar mutlaka takip edilmeli.
Anlaşılacağı üzere seçim güvenliğini sağlamak sadece muhalefet partilerinin değil hepimizin görevi haline gelmiş bulunuyor. 
Seçim güvenliği demek milli iradenin sandığa sorunsuz bir şekilde yansıması ve sandığa giren oyların aynı şekilde seçim sonuçlarına yansıması demektir. 
Seçim güvenliği onurumuz, sandıklar namusumuzdur!
Canımız pahasına koruyacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın!
Sandıklara el uzatmayı aklından geçirenler varsa önceki iki satırı tekrar okumalarını öneririm…



INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN @aytug_atici