OYUN İÇİNDE OYUNLAR!



OYUN İÇİNDE OYUNLAR!

Aytuğ Atıcı

23.12.2022

 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na basit bir hakaret nedeniyle verilen orantısız hapis cezası ve siyaset yasağı oyun içinde oyunlar oynandığını gösteriyor.

Türkiye siyasetini biraz okuyabilen insanlar bu kararın hukuki değil siyasi olduğunu hemen anlarlar. Ayrıca ne yazık ki böyle bir kararın Erdoğan’ın bilgisi ve onayı olmadan verilemeyeceğini tahmin ederler.

Erdoğan’ın 2023 seçimlerini kazanması için ya oylarını yükseltmesi ya da rakibi olan altılı masayı dağıtması gerekiyor. Oyun içinde oyun tam da burada başlıyor. Erdoğan, siyasi faaliyette bulunması haksız olarak yasaklanan ve mağdur edilen İmamoğlu’nun güçleneceğini çok iyi biliyor. Böylece İmamoğlu’nun cumhurbaşkanı adayı olmak için harekete geçeceğini ve altılı masada çatlaklar ve huzursuzluklar olabileceğini tahmin ediyor.

İmamoğlu cumhurbaşkanı adayı olur ve kazanmasına kesin gözü ile bakılmazsa yargı süreci uzatılarak İmamoğlu’nun seçime girmesine izin verilebilir. Ancak İmamoğlu’nun kazanacağına kesin gözüyle bakılırsa bu durumda verilmiş olan ceza önce istinafta sonra da Yargıtay’da süratle onanarak İmamoğlu’nun seçimlere girmesinin engelleneceğini ve böylece Erdoğan’ın önünün açılacağını düşünmek sanırım hayalcilik olmaz.

Ancak her türlü senaryoya rağmen seçimlerde çok büyük bir ihtimalle yenileceğini gören Erdoğan, diğer yandan da Kılıçdaroğlu’nun aday olmasını engellemeye çalışıyor görünüyor. Zira daha önce birçok kez yendiği Kılıçdaroğlu’na yenilmek istemiyor, yenilecekse kendisini İstanbul’da iki kez yenen İmamoğlu’na yenilmeyi tercih ediyor olabilir.

Oyunlar burada bitmiyor! Bence taa 2024 yerel seçimlerine kadar uzanıyor…

İmamoğlu cumhurbaşkanı adayı olmaz ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı AKP’ye geçmeyecek, bir anlamda İmamoğlu İstanbul’u üçüncü kez CHP’ye kazandırmış olacaktır. İmamoğlu’nun 2024 yılında yapılacak olan yerel seçimlerde İstanbul’u dördüncü kez CHP’ye kazandırmasını engellemenin yolu yine ve ne yazık ki cezasının onanması ile olabilir.

Böyle oyunların oynanması hırslarına yenik düşenler için makul sayılabilir ancak bu oyunların yargı eliyle oynanmaya kalkışılması çok tehlikeli sonuçlar doğurur ve asla kabul edilemez.

Tüm bu oyunları boşa çıkaracak bir tek kişi vardır: Ekrem İmamoğlu.

İmamoğlu altılı masanın bir neferi olacağını ve her CHP’li gibi gönlündeki cumhurbaşkanı adayının Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu açıkladı. Bu doğru bir yaklaşımdır ve sürdürülmelidir. Bu durumda oyun içinde oyunlar, bu oyunları kurgulayanların elinde patlar.

Tanıdığım kadarıyla Kılıçdaroğlu, ancak kazanacağına kesin gözüyle bakarsa aday olacaktır. Cumhurbaşkanı olmayı çok istemesine rağmen bir risk görürse daha önce yaptığı gibi bir başkasını aday gösterebilir.

Ancak ben buna gerek olacağını zannetmiyorum.

Usta’nın dediği gibi: “Güzel günler göreceğiz çocuklar, motorları mavilikler süreceğiz”

Haydi, kalkın ayağa ve umut saçın etrafınıza…



INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN @aytug_atici