MİLENYUM ÇOCUKLARI CHP'YE OY VERİR Mİ?



MİLENYUM ÇOCUKLARI CHP'YE OY VERİR Mİ?

Aytuğ Atıcı

aytug.atici@gmail.com

04.05.2022

Şayet bir erken seçim olmaz ise 2023 yılında yapılacak olan Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimlerinde altı milyon civarında genç seçmen ilk kez oy kullanacak.

Bu sayı az değil. Toplam seçmenin yüzde 10’unu oluşturuyor.

Bütün siyasi partiler milenyum çocuklarının peşinde, onların hoşuna gidecek vaatlerde bulunuyor.

Milenyum çocukları kendilerini nasıl tanımlarsa tanımlasınlar; özgürlüğe, insan haklarına, sosyal adalete, fırsat eşitliğine ve çevreye çok önem veriyorlar. Kendilerini “dijital toplum”un bir parçası olarak görüyorlar. İnternet ortamı başta olmak üzere her türlü sansüre ve baskıya karşılar.

Milenyum çocuklarının %41’i yaşamından memnun değil, %73’ü iş bulmanın çok zor olduğunu düşünüyor, %25 kadarı yurt dışına yerleşmek istiyor, %40-50’si işsizlikle boğuşuyor.

CHP milenyum çocuklarının ellerinden alınan haklarını geri verebilmek adına çok sayıda proje geliştirdi. Bunlardan bazıları şu şekilde:

• CHP gençlere düşündüğünü söyleme ve yazma, eleştirme ve her türlü barışçıl eylemde bulunabilme özgürlüğünü sağlayacağını kuvvetle vurguluyor.

• “Yetenek inşası” kavramıyla, “katma değeri yüksek ürün üretme” iddiasıyla ve üretim hamleleriyle işsizlik sorununu çözmeyi hedefliyor. İşsizliğin yüzde 5’in altına indirebilmesi adına istihdam seferberliği başlatılacağını ifade ediyor.

• Aile Destekleri Sigortası’ndan yararlanan ailelerin çocuklarına, kamuya personel alımında pozitif ayrımcılık yapacağının sözünü veriyor.

• İlk cep telefonu, otomobil, oyun konsolları dâhil tüm bilgisayar ve sarf malzemeleri alımlarında Özel Tüketim Vergisi’ni sıfırlayacağını vurguluyor.

• Öğrenim Kredisi borçlarının sıfır faizle yapılandırılacağı ve işe girmek koşuluyla ödeneceğinin sözünü veriyor.

• Üniversiteye kayıt yaptıran gençlere kültür ve sanat etkinliklerinde kullanabileceği 1000 TL bakiyeli kart vereceğini ifade ediyor.

• Pasaportların gençler adına ücretsiz olacağını ve yurt dışına çıkış harcı alınmayacağını söylüyor.

Milenyum çocuklarından özellikle kırsalda yaşayanlar ailelerinin siyasi görüşlerinden bir miktar etkilenmekle birlikte sanal dünyadan daha çok etkileniyorlar. Verilen vaatlerin etkili olabilmesi için CHP’nin siyasi kadrolarının gençleşmesi çok önemli. Çünkü gençler “kendilerinin yerine düşünenlere” değil “kendileri gibi düşünenlere” sempati duyuyorlar. Ayrıca “gençler için siyaset yapmak” isteyenleri değil, “gençlerle birlikte siyaset yapanları” daha inandırıcı buluyorlar.

CHP seçilebilecek yerlerdeki genç milletvekili adayı sayısını mutlaka artırmalı.

Zamanın ruhu güçlü bir şekilde CHP’den yana.

CHP bu fırsatı değerlendirebilir mi?

Elbette!

 



INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN @aytug_atici