KAÇ KEZ CUMHURBAŞKANI OLUNABİLİR?



Aytuğ Atıcı
29.01.2022

Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 yılında yapılacak olan seçimlerde Cumhurbaşkanı adayı olma hakkı var mı?
Anayasamız “Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir.” diyor (Anayasa Madde 101). Ancak yine Anayasamıza göre, TBMM seçimlerin yenilenmesine karar verirse ikinci dönemindeki Cumhurbaşkanı, üçüncü kez aday olabilmektedir.
Yani, seçimler zamanında yapılırsa ya da Cumhurbaşkanı erken seçim kararı alırsa, ikinci dönemini tamamlamak üzere olan Erdoğan mevcut Anayasa’ya göre kesinlikle aday olamaz! 
Cumhurbaşkanı Erdoğan 2014’te ve 2018’de milletin teveccühüyle Cumhurbaşkanı seçildi. Ancak 2017 yılında yapılan Anayasa değişikliğini bahane ederek, 2017’den sonra iki kez seçilme hakkı olduğunu iddia ediyor. Oysa yeni bir Anayasa yapılmamış, sadece bazı maddeler değişmişti. “Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir.” Hükmüne dokunulmamış, aynı bırakılmıştı. Hem 2014’te hem de 2018’de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aynı kural geçerliydi. 
Buna rağmen Erdoğan Cumhurbaşkanı adayı olacağını açıkladı.
Peki, Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) resmi başvuru yapar mı?
Büyük ihtimalle “evet”.
YSK Erdoğan’ın başvurusunu kabul edip onaylar mı?
Şayet Erdoğan seçimi kazanamayacağına inanırsa, YSK’nin kendisini veto etmesini arzu edebilir. Bu durumda Erdoğan’ın Anayasa’ya göre üçüncü kez aday olmayacağına hükmedilebilir.
YSK’nin kararı kesindir ve itiraz yolu kapalıdır.
Bu durumda Erdoğan adaylık başvurusunda bulunduğunda Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle YSK’ye itiraz edilmeli midir?
Elbette! Kuşkusuz!
Sonucu ne olursa olsun Anayasa’ya ve hukukun üstünlüğü ilkesine sahip çıkılmalıdır. Yapılan itirazın, sonucu değiştirip değiştirmeyeceği önemli değildir. YSK buna rağmen Erdoğan’ın adaylığını onaylarsa en güzel cevap sandıkta verilmelidir.
Parti ayrımı yapmaksızın muhalif olan bütün seçmenler millet ittifakı adayının ilk turda ve açık ara farkla Cumhurbaşkanı seçilmesini sağlamalıdır. Bunun alt yapısını kurgulamak zor değildir.
Erdoğan’ı milletin oylarıyla sandıkta yenmek elbette çok güzeldir. 
Ancak Anayasa’yı ihlal eden birine, hele bu kişi Anayasa’ya sadık kalacağına yemin etmiş olan Cumhurbaşkanı ise, “dur” demek çok daha önemlidir. 
Erdoğan’ın adaylığına haklı olarak itiraz edilmesinin halkta “Erdoğan mağdur ediliyor” ya da “Millet İttifakı Erdoğan’ın adaylığından korkuyor” algısı yaratacağını düşünmüyorum.
Önümüzdeki bu tarihi fırsatı değerlendirip hem Anayasa’ya bağlı olduğumuzu, hem de Erdoğan’ı sandıkta yenebileceğimizi gösterebiliriz.
Hukuk devleti olma yolunda halkın umudu giderek canlanıyor.
Milletimizin, güzel günlerin yaklaşmakta olduğuna dair inancı her geçen gün artıyor.
Ben de bu heyecanı yaşıyorum!



INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN @aytug_atici